Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kiállítások 2012

 

Magyar Képző- és Iparművészek kiállítása
2011. 11. 20. - 2012. január 15.

deKOR 2 - Dekoratőr és Kirakatrendező Iskola, Budapest 
2011. 11. 20. - 2012. január 15.

Balla Attila festőművész kiállítása
2011. december 3 - 2012. január 15.

Vinkler 100 - Fantasztikus realizmus
január 21 - március 11.

A művész születésének 100. évfordulója alkalmából jubileumi Vinkler László-kiállításra készül a REÖK 2012-ben. A szabadkai származású, de hosszú évekig Szegeden élő, iskolateremtő mester kb. 70-100 alkotása 8-10 magángyűjteményből érkezik. Még a Vinkler-életművet jól ismerők számára is sok meglepetéssel és csemegével szolgál majd a tárlat, hiszen korábban soha ki nem állított művekkel is találkozhatnak a látogatók. Az anyag az elképzelések szerint a vinkleri sokszínűséget tükrözi mind a technikák, mind pedig a korszakok tekintetében. Az olajfestmények, tusrajzok, kollázsok a szegedi rajz tanszéket alapító művész minden jelentős alkotói korszakát felölelik majd. Így például a 30-as évek akadémista portréiból, tájképeiből valamint a 60-70-es évek tasiszta, gesztusjellegű, nonfiguratív tusöntvényeiből is ízelítőt kapnak az érdeklődők. A tervek szerint a REÖK mindegyik kiállítótermében más-más korszak kap helyet. Bővebben...

"The Art of John Lennon" 
január 28. - május 6.

A néhai Beatles-muzsikus idén, 2012 október 9-én lenne hetvenkét éves és ugyancsak ez év december 8-án lesz harminckét esztendeje annak, hogy Mark David Chapman New Yorkban meggyilkolta. A 2012-ben Szegeden megrendezésre kerülő emlékkiállítás már a kerek évfordulók után kerül közönség elé, az azonban vitathatatlan, hogy Lennon zenéje, művészete aligha köthető évfordulókhoz, aktualitását sohasem veszíti el.

Michael-Andreas Wahle, német magángyûjteménybôl kölcsönzött anyagból összeállított bemutató címe „The Art of John Lennon“ rögtön elárulja, hogy ez esetben nem annyira a zenész, mint inkább a karikaturista kerül a középpontba. Percek alatt elkészült humoros rajzait még leghûségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki. Lennon ifjúkorában, már elsô zenei sikerei elôtt feltûnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nem ritkán tanárait örökítette meg. Rajztehetségének köszönhetôen tizenhét évesen elnyert egy helyet a Liverpool-i mûvészeti akadémián, ahol 1957-1960 –ig tanult, majd abbahagyta , hogy Beatle lehessen. A rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt.

A Szegeden látható kiállításon mintegy 80 tárgy, alkotás kerül publikum elé: Lennon, jórészt a hatvanas évekbôl származó rajzai éppúgy láthatóak lesznek, mint személyes tárgyai valamint feleségeivel Cynthia Lennon-nal és Yoko Ono-val készült fotói, de helyet kapnak lithográfiák, kitüntetések, aranylemezek és plakátok is. Bővebben...

markulikART kiállítás
március 3 - április 8.

Markulik József képzőművész, teoretikus, pedagógus első, magyarországi, önálló tárlata a szegedi REÖK palotában kerül megrendezésre márciusban. A kiállítás, a csantavéri születésű alkotó életművének különböző korszakaiba nyújt betekintést.Bővebben...

Szög-Art kiállítás 
március 17 - május 6.

1991-ben alakult Szegeden a SZÖG-ART Művészeti Egyesület. 21 tagját a városban élő, vagy Szegedhez szorosabban kapcsolódó művészek alkotják.

A művészeti egyesület jubileumi kiállításán a képzőművészet kortárs törekvéseiből, a kisplasztikáktól kezdve a festészeten át a modern grafikáig kap ízelítőt a látogató. A kiállítás megnyitója 2012. március 16-án 18 órakor kerül megrendezésre.

Joseph Kádár kiállítás
március 31 – május 6.

A debreceni születésű, ám 1969-ben illegálisan Párizsba emigrált alkotó, Joseph Kádár tárlatával folytatódik a REÖK azon törekvése, hogy a külföldön munkálkodó neves hazai képzőművészeket bemutassa a nagyközönségnek. Kádár izgalmas személyisége és világlátása egy egész életművet átfogó kiállításon tárul elénk: kezdetben periférikus műfajokkal kísérletezett, majd áttért a fotogramok, később szürrealista képek megalkotására, végül pedig rátalált a kollázs technikára, a térgeometria pedig elvezette az erőegyensúly problémájához. A stílusok, műfajok, periódusok kavalkádjával találkozhatnak tehát a REÖK látogatói. A Párizsi évek című kiállítás betekintést enged a művész eddigi munkásságába, megfigyelhetjük, mekkora utat tett meg szellemileg az első debreceni kiállítástól napjainkig. Bővebben...

Fritz Mihály kiállítása
április 18 - május 6.

A művész 65. születésnapja alkalmából kerül megrendezésre a kiállítás. Fritz Mihály, Szegeden élő, a Tömörkény István Gimnázium több évtizedig meghatározó művész tanára. A kamaratárlat a művész nagyon gazdag életművéből elsősorban az érmekészítői tevékenységét és az elmúlt 5 évben készült kisplasztikáit mutatja be.

Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának kiállítása
május 12 - június 10.

A  Magyar Művészkönyvalkotók Társasága a 90-es évektől működik melyben országosan és nemzetközileg is elismert  grafikusok festők, szobrászok, textilművészek és  papírművészek vesznek részt. A művészkönyv egy olyan tárgy, ami lehet könyvformájú vagy egy általános plasztikai forma aminek lényege az hogy egyedi darabok legyenek vagy ha netán egy könyv akkor néhány példány legyen belőle. Az anyaghasználata lehet szinte bármi: papír, fém, textil, fa a lényeg az, hogy a művészkönyv, mint  információ hordozó térplasztika, esztétikai tárgy olyan legyen ami, képes megidézi a Guttenberg kora óta egyre inkább feledésbe merülő kódexet, könyvet. Szinvonalas izgalmas új műfajt ismerhet meg Szeged közönsége ezúton.

XIV. Táblaképfestészeti Biennálé
május 18 - július 15.

A szegedi REÖK-ben megrendezett Táblaképfestészeti Biennálé – mely rangos seregszemlét immár tizennegyedik alkalommal láthatja a város közönsége – a nyári fesztiválszezon egyik legjelentősebb képzőművészeti eseménye. A hazai kortárs festészet valódi keresztmetszetét adja: a színvonalas kiállításnak idén immár harmadjára biztosít méltó helyet a REÖK.

A korábbi évek gyakorlatát jelentő „szabad beadás” mellett személyes felkéréssel is invitál a REÖK művészeket, hogy a zsűrizést követően a hazai táblaképfestészetet méltó módon reprezentáló kiállítást láthasson a közönség. Hazánk legjelentősebb kortárs alkotóinak művei kaptak helyet a korábbi években a kiállítótermekben, így többek között Konkoly Gyula, Szüts Miklós, feLugossy László, ef Zámbó István, Karátson Gábor, Csurka Eszter, Keserü Ilona, Dréher János, Aknay János, Vojnich Erzsébet és Fehér László alkotásai.

Ha valaki ellátogat a Táblaképfestészeti Biennáléra, valóban betekintést nyerhet a kortárs magyar képzőművészetbe, egy stilárisan sokszínű válogatást csodálhat meg, figuratív és nonfiguratív törekvésekkel, lírai absztrakt, fotó- és hiperrealista művekkel.

Kalmár Márton kiállítása
június 22 - július 15.

A művész 65. születésnapja alkalmából kerül megrendezésre a kiállítás. Kalmár Márton, Szegeden élő, a Tömörkény István Gimnázium több évtizedig meghatározó művész tanára.

A kamaratárlaton, a művészetbe újra visszatérő alkotó, elsősorban az utóbbi években készített kisplasztikai kerülnek bemutatásra.

Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion, nemzetközi fémművészeti alkotótábor kiállítása 
(Dóm tér óraterasz)

július 12 - augusztus 20.

Marilyn Monroe Kiállítás
július 20 - szeptember 23.

A nagysikerű John Lennon tárlat folytatásaként, a REÖK eddigi képzőművészeti profiljától némileg eltérő kiállítással várja a látogatókat.  A tragikusan elhunyt Monroe halálának 50. évfordulója alkalmából megemlékezés a színésznőről.

A teljes kollekció anyaga öt különböző csoportba sorolható. Monroe ruhái, ékszerei és különböző kiegészítői mellett róla készült, stúdió- és sajtóarchívumokban fellelt eredeti fotók, levelei és egyéb személyes tárgyai láthatók. Helyet kaptak forgatókönyvek, más filmes dokumentumok és rekvizitumok. Újabb egységet alkotnak a kooperációkból származó darabok, illetve  a kortársak visszaemlékezései.

A kiállítás nem csupán egy tehetséges színésznőnek szeretne emléket állítani, aki rendkívüli egyéniségével és felejthetetlen megjelenésével tagadhatatlanul a filmtörténet része lett. A bemutató célja ennél több; sokkal inkább a magánembert probálja előtérbe helyezni, bemutatva a művész eddig ismeretlen oldalát. Ennek köszönhetően megismerhetjük Monroe-t, mint becsvágyó és okos üzletasszonyt, akinek határozott céljai vannak, és aki az őt körülvevő hírnév ellenére racionálisan gondolkodó ember maradt.

Gulyás Gyula szobrászművész kiállítása
július 20 - szeptember 23.

Gulyás Gyula (1944-2008) Kossuth-díjas szobrászművész a XX. századi magyar képzőművészet egyik kiemelkedő alkotója. Életéből közel tíz évet szánt arra, hogy a Marilyn Monroe köré épült mítoszt a saját eszközeivel újra értelmezze és továbbvigye a legendát. A jelen tárlat a kilencvenes években készült Monroe-sorozatából ad válogatást.

Stefan Wehmeier & Mirabel Compania
július 20 - szeptember 9.

Stefan Wehmeir kortárs német festőművész, nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem, hiszen visszajáró résztvevője a Csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotó telepnek. Munkáit nonfiguratív formák, informel-le kacérkodó festészet jellemzi. Stephan Wehmeier aMirabel Compania tagja.

Darmstadtból indult és szerveződött társaság akik többször is részt vettek a dél- franciaországi Mirabelben megrendezett nemzetközi művésztelepen. Az ott látott lenyűgöző természetes szépség, harmónia, a fantasztikus táj, a bazalt sziklákkal minden ott megfordult alkotót hatása alá vont. Az ottani élményeket különböző szemszögből bemutató kiállítás egy igazi csemege annak aki szeretne egy kis ízelítőt kapni ebből az érzésből. Progresszív, sokszínű kiállítás ígérkezik.
A társaság tagjai francia, német, olasz, holland és magyar tagokból áll össze .
Festők, grafikusok, szobrászok, médiaművészek akik országukban és nemzetközi szinten is elismert alkotók.
Magyarországot Nádas Alexandra, Nagy Gábor valamint Sejben Lajos képviseli.

Szegedi Művésztelep kiállítása
július 28 - szeptember 2.

Szegeden másfél évtizede működő nyári grafikai telep beszámoló kiállítása.

A Ceredi Művésztelep TISZTASZOBA 2010 c. projekt kiállítása
szeptember 22 - november 11.

K-ARTS - Kész Művészeti Gyűjtemény kiállítása
szeptember 28 - november 11.

A KÉSZ Csoport acélszobrász alkotótáborában készült művekből évek óta, rendszeresen látható kiállítás a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri Játékok helyszínén, a Dóm téren. A REÖK-ben legutóbb 2008-ban rendeztek tárlatot az Acélszobrászati Szimpozionon született alkotásokból. Idén kibővült, sokszínű anyaggal jelentkezik a kiállítóházban a KÉSZ Művészeti Gyűjtemény.

Datki Zsolt fotóművész kiállítása
október 5 - október 28.

KONTRASZTOK VONZÁSÁBAN
A Várfok Galéria művészeinek csoportos kiállítása
november 18 - 2013. január 27.

A tisztán kortárs profilú kiállítóhelyhez, a Várfok Galériához kapcsolódó művészkör mutatkozik be ezúttal a REÖK új kiállításán. Előképek utóélete, a Látomások párbeszéde, a Konstruált valóság – Elemi folyamatok és a Beszédes kompozíciók – Jelbeszédek címekkel négy csoportra bontható a tárlat: a művek közötti kontrasztok más-más megvilágításban bukkannak elő, így vezetve be a látogatót a kortárs szcéna rejtelmeibe. A több mint száz alkotást felvonultató kiállításon huszonöt képzőművész és fotóművész munkáit ismerhetjük meg. Láthatunk műveket többek közt Nádler Istvántól, feLugossy Lászlótól, Mulasics Lászlótól vagy éppen El Kazovszkijtól.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV