Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kiállítások 2011

 

Közös értékeink (2011. január 28 – március 15.)

A szegedi képzőművészetet a tizenkilencedik századtól a nyolcvanas évekig, Nyilasi Sándortól Vinkler Lászlóig bemutató kiállítás. A kiállítás bemutatja azokat a helyi alkotókat, akik bár nem biztos, hogy országosan ismertek, mégis sokat adtak a magyar képzőművészetnek és iránymutatóak annak szegedi fejlődésében. A tárlat anyagának egyik részét azok az alkotások teszik majd ki, amelyeket szegedi családoktól kap kölcsön a kiállítóház. A különálló értékekből szeretnék folyamatosságában bemutatni a szegedi képzőművészet közel száz éves történetét.

Kézjegy - Pataki Ferenc 70 éves (2011. február 5 – március 20.)

Életmű-kiállítás a Szegeden élő, rendkívül népszerű és jól ismert művész 70 éves születésnapja alkalmából. A tárlat ízelítőt és keresztmetszetet ad a gazdag festői életpálya során született alkotásokból.

Kilár István kiállítása (2011. március 26 – május 8.)

A Párizsban élő magyar szobrászművésznek ez lesz a bemutatkozó kiállítása Magyarországon. Az elmúlt fél évszázadban kint alkotott, Franciaországban már megbecsült szobrász. A REÖK kiállítása válogatás az elmúlt évtizedek kisplasztikai (kő, bronz, fa) törekvéseiből, illetve a művész relief-jeiből és grafikáiból.

XXXVI. Nyári tárlat (2011. május 14 – július 10.)

A biennálé rendszerű Szegedi Nyári Tárlat az ország és Szeged egyik legjelentősebb képzőművészeti seregszemléje. Mindenkori célja, hogy bemutassa a kortárs magyar törekvéseket. A tavalyi Táblaképfestészeti Biennálé anyagának válogatásakor már jól bevált meghívásos rendszert az idei nyári tárlatra is kiterjeszti a REÖK. Mind grafika, mind festészet, mind szobrászat. A nyár legjelentősebb művészeti eseményei, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nyári Tárlat ismét összekapcsolódnak majd: a fesztiválra szóló belépőkkel ingyenesen lehet megtekinteni a kiállítást.

Buday György kiállítás (2011. július 16 – szeptember 25.)

A jelentős, Szegedről induló és világhírre szert tevő grafikus kiállítása. A tárlat apropója és jelentősége, hogy Buday György a Szegedi Szabadtéri Játékok első, 1933-ban színre vitt Az ember tragédiája előadásának díszlettervezője. A REÖK ezzel a kiállítással – mely során kifejezetten a darabhoz kapcsolódó anyagokat mutat be – ünnepli a fesztivál fennállásának nyolcvanadik évet.

Hundertwasser kiállítás (2011. július 16 – szeptember 25.)

A Hundertwasser-tárlat a már jól megszokott, világszerte ismert külföldi alkotók anyagaiból bemutatott REÖK-kiállítások sorát gyarapítja. A 20. század második felének meghatározó és egyik legkülönösebb művészegyénisége, a világhírű osztrák művész forradalmian új építészeti megoldásairól ismert, ám gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet területén egyaránt megmutatkozott. A REÖK kiállítása Hundertwasser sokszorosított grafikáit mutatja be.

"Meditációs tárgyak" - Válogatás a Bodnár gyűjteményből (2011. július 16 – szeptember 25.)

2008-ban a KOGART-gyűjtemény bemutatásával kezdődött az, amit 2009-ben a Levendel-gyűjtemény kiállítása folytatott: a magyarországi magánygyűjtemények kincseit felsorakoztató tárlatokat mindig is óriási érdeklődés övezte a nagyközönség körében. A REÖK minden évben szeretné egy jeles kortárs magyar gyűjtő kollekcióját bemutatni. Hogy a 2011-es gyűjtemény honnan érkezik, még titok, de azt már lehet tudni, hogy a klasszikus, 20. századi magyar képzőművészetre reflektálna egy szinten.

A PORT.hu bemutatja: Színpadképek (2011. július 16. - szeptember 25.)

A kép és a nyomtatott betű sokszor valóságosabb, mint maguk a dolgok. Míg azonban egyetlen betű soha, egy jól elkészített fotó sokszor meglepő őszinteséggel képes visszaadni valaki jellemét akár egyetlen képben. Különösen igaz lehet ez egy-egy színpad szereplőjére, hiszen ott a néző vagy hallgató joggal várhatja el a hiteles játékot. Ha ez elmarad, a színész sorsa a bukás, zenészé a feledés.

Az alkotók éppen ezért joggal remélik, hogy kiállításuk megfelelően árnyalja majd a szemlélőben a hitelességről vagy őszinteségről vallott mentális képet.

A kiállítók: Ivor Szaniszló, Martincsák István és Perjéssy Gábor az idén 15 éve alapított PORT.hu Színház és Zene rovatának volt és jelenlegi munkatársai.

Varsányi András fotókiállítás (2011. szeptember 30 – október 23.)

Németh György fotókiállítása (2011. október 1 – november 13.)

A Szegeden élő közismert fotóriporter és fotóművész jubileumi kiállítása 60. születésnapja alkalmából. A tárlat az elmúlt másfél évtizedből nyújt válogatást, többek között a művész izgalmas utazásainak során készült képekből.

Gerle-Benes művészházaspár kiállítása(2011. október 8 – november 13.)

Gerle Margit (Ferenczy-díjas képző- és iparművész) és Benes József (Munkácsy-díjas képzőművész) művészházaspár közös kamarakiállítása az egyetem őszi fesztiváljának keretében. Gerle Margit az SZTE-JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének oktatója. Megnyitó: 2011. október 7. 17 óra

Intonáció 2011. (2011. november 20 – 2012. január 15.)

A magyar képző- és iparművészek kiállítása 

Csoportos kiállítás a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége tagjainak munkáiból.

deKOR2 Kiállítás (2011. november 20 – 2012. január 15.)

A deKOR1 természetéből fakadó eklektikussága ellenére is sikeresnek volt mondható: a szakma értékelvűsége mellett az artisztikus alapvetést is képes volt egy pillanatra reflektorfénybe emelni, mindemellett újra képzőművészeti látókörbe került a hajdani Dekoratőr Iskola körül magnetizálódott magas művészeti, gondolati aura. A cél most is ugyanez: kimondani, megfogalmazni, kinyilvánítani, hogy egy megszűnt, megszüntetett ISKOLA rezgései nem halnak el, még pulzál, tovább sugároz. Amit tanultunk, tanítottunk most is életképes: a SZÉP hasznos és használható.

Balla Attila kiállítása (2011. december 3 – 2012. január 15.)

Izgalmas technikával alkot Balla Attila, a REÖK legújabb kiállításának művésze. Nem használ festőállványt, asztalon vagy a földön dolgozik. Sokszor az ecsetet is mellőzve keni-tapogatja a színes homokkal kevert festéket. Erőteljes gesztusok mellett kalligrafikus természetű jelekkel is találkozhatunk, írásra utaló misztikus motívumokkal, melyek Tolkien nyelvezetével mutatnak hasonlóságot. Művei szabadok, kontroll nélküliek, a psziché titkos tartalmait jelenítik meg. A mostani kiállítás az elmúlt 10 év alkotásaiból mutat be egy válogatást.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV