Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kiállítások 2010

 

2010. január 29- május 6. Toulouse Lautrec kiállítás

Henri Toulouse-Lautrec-től, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb hatású alkotójától litográfiák láthatók a REÖK-ben. A tárlat Lautrec utolsó évtizedének munkásságát foglalja össze, és elénk varázsolja a tizenkilencedik század mondén párizsi világát. A kiállítás három nagy tematikában foglalja össze ezt a tíz évet. A cirkusz világa mellett a Moulin Rouge szivarfüstös éjszakái elevenednek meg a falakon, valamint Lautrec zene iránti rajongása. A többi mű a kor ismert színészeit, énekeseit – így például Sarah Bernhardt-ot és Yvette Guilbert-t –, valamint Lautrec számára kedves életképeket mutat be. A kiállításon szereplő fekete-fehér és színes litográfiák egy New Yorkban élő, magyar származású műgyűjtő-galerista tulajdonából érkeztek a REÖK-be.

2010. február 19 - május 2. Lázár Pál kiállítás

Lázár Pál szegedi származású festő emlékkiállítása – melyet abból az alkalomból tekinthetnek meg a REÖK látogatói, hogy a művész idén lenne hetven éves – elsősorban az 1990-es évektől született alkotásokat mutatja be. Ekkortól kezd el foglalkozni az absztrakcióhoz közelítő ábrázolási móddal. Alkotásain fények és hangulatok jelennek meg, műveire jellemző, hogy a képsíkon többnyire kék, okker, fekete lemezes foltok villannak fel. Érdekesség, hogy a tárlat közel huszonöt kisplasztikát is bemutat, bár a művészt elsősorban festőként ismerik.

2010. május 15- július 11. XIII. Táblaképfestészeti Biennálé 

A szegedi nyár kulturális életének hagyományosan az egyik legjelentősebb eseménye az országos képzőművészeti találkozó. A kiállítás a hazai táblaképfestészetről igyekszik átfogó és hiteles képet nyújtani a zsűri által kiválasztott művek bemutatásával. A zsűrizés és az anyagbegyűjtés a korábbiakhoz képest idén kissé megújult formában kerül lebonyolításra, így a szabad beadás mellett felkéréssel invitálunk művészeket, méghozzá Kossuth- és Munkácsy-díjas, országosan is ismert és elismert alkotókat – így például többek között Konkoly Gyulát, efZámbó Istvánt, feLugossy Lászlót, Vilhelm Károlyt, Csáki Róbertet, Dienes Gábort – az anyagbeadásra. A REÖK azt szeretné elérni, hogy a kétévente megrendezésre kerülő szemle a magyar kortárs képzőművészet valóban reprezentatív kiállításává váljon.

2010. május 22- július 11. „12 Pozíció” kortárs darmstadti kiállítás a testvérvárosi kapcsolat 20. évfordulóján

Szeged kiemelkedő kulturális együttműködést ápol számos testvérvárosával, amelyekből már több anyag érkezett a REÖK-be. Idén két testvérvárosnak, Darmstadt-nak és Cambridge-dzsnek a biennáléhoz ilyetén mód szervesen kapcsolódó kiállításra lesz lehetősége. A darmstadt-i kortárs képzőművészetet reprezentáló csoportos tárlat mindösszesen tizenkét kortárs művész alkotásaiból nyílik majd, melyet festészeti és szobrászati alkotások egyaránt gazdagítanak. A hat festő- és hat szobrászművész a nagy hagyományú darmstadt-i „szecessziós művésztelep” meghatározó egyéniségei. A kiállító alkotók: Gerda Bier, Isabelle Dutoit, Thomas Duttenhöfer, Horst Haack, Nikolaus Heyduck, Helmut Lander, Eberhard Linke, Julia Philipps, Klaus Staudt, Frank Schylla, Helmut Werres, Michael Zwingmann. A kiállítás aktualitását – az együttműködés szokásos keretein túl – kiemeli a két város testvérvárosi kapcsolatának húsz éves jubileumi alkalma.

2010. július 17- augusztus 21. Morph szoborkiállítás

A Morph egy öttagú, 2005-ben szerveződött szobrászművész csoport. A csoport egy közös, az emberi alakból kiinduló, szobrászi gondolkozást szimbolizálja. A csoport tagjai: Drabik István, Gaál József, Kalmár János, Mata Attila, Szabó Tamás. A REÖK egy szintjét elfoglaló, kifejezetten szobrászati kiállításon a magyar szobrászművészetben jelentős szerepet betöltő csoport mutatkozik be. Kisplasztikák és nagyobbak, jelentős meghatározó helyet betöltő.

2010. július 17- szeptember 12. Keresztmetszet a nemzetközi grafikai triennálé anyagából

Krakkó és Bécs után Szegeden lesz látható a nemzetközi grafikai triennálé, amely nagy megtiszteltetés a városnak. Külön felkérés érkezett Bécsből arra, hogy mutassuk be az alkotásokat. A modern grafika különböző törekvéseit, jelentős és ismert európai grafikusok munkáit láthatják majd a látogatók a kiállításon.

2010. július 17- szeptember 12 Nicholas James Juett kiállítása – válogatás a Cambridge-i kortárs festőművész alkotásaiból

Szeged kiemelkedő kulturális együttműködést ápol számos testvérvárosával, amelyekből már több anyag érkezett a REÖK-be. Idén két testvérvárosnak, Darmstadt-nak és Cambridge-dzsnek a biennáléhoz ilyetén mód szervesen kapcsolódó kiállításra lesz lehetősége. A cambridge-i Nicholas James Juet festőművész különleges látásmódja meghatározó a kortárs képzőművészetre. A tárlat különlegessége, hogy a művészt a korábbi magyarországi látogatásai inspirálták a kiállítandó művei megalkotására, vagyis a fotók és festmények a Reök-palota ihletésére születtek meg. A művész a hagyományos művészeti eszközökön és technikákon túl informatikai eszközöket is felhasznál. A REÖK-ben tervezett tárlat különlegessége az is, hogy interaktívvá kívánja tenni azt, a mai modern kommunikáció felhasználásával.

2010. szeptember 1.- október 31. Rembrandt kiállítás

A 17. századi németalföldi festészet legjelentősebb alkotójának grafikai életművét reprezentálja a kiállítás.

2010. szeptember 27 - október 10. Henn László András - Lélek-tájakon

A Lélek-tájakon című mostani tárlatomon lélekképeket láthat a közönség. Visszagondoltam a „boldog békeidőkre", a gyermekkoromra – különböző motívumokból, figurákból, emléktöredékekből, érzésekből és hangulatokból alakultak ki ezek a képek.

2010. október 16 - november 7. Magyar Festészet Napja kiállítás

Egy művésztelep alkotóinak bemutatása, immár harmadik alkalommal a REÖK-ben.

2010. november  12- 2011. január 21. Csáki Róbert életmű kiállítás

Csáki Róbert kiállítása egy hosszabb sorozat első része lesz, hiszen a szervezők tervei szerint ismert és elismert kortárs hazai alkotók nagy életműkiállításait láthatják a REÖK-be látogatók az elkövetkezendő években. Csáki alkotásait is életműkiállítás keretében láthatja majd a közönség, ami már csak azért is különleges, mert a művész teljes életművét, egy adott tárlat keretein belül, még sosem mutatták be. Közel százhúsz alkotás érkezik magángyűjtőktől a kiállításra, mely a REÖK mindkét szintjét elfoglalja majd. Fontos jellemzője a tárlatnak, hogy számos alkotás kimondottan ezekre a terekre készült, hiszen az alkotót megihlették a palota csodálatos terei. Újonnan, szintén e hatásra született portrésorozatokat is bemutat majd a tárlat.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV