Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kiállítások 2008

 

2008. január 18 – február 17. Sejben Lajos kiállítása 
A távoli szigetvilág, Indonézia kultúrájából kaphatunk ízelítőt a Szegedi Regionális Összművészeti Központ jóvoltából. A több mint 17 ezer szigetből álló trópusi országban ma is elevenen él, és áthatja az emberek mindennapi életét az ősi hagyomány. Ebben a világban, a csodálatos Közép-Jávai Yogyakarta városában élt és tanult az a három művész, kik ezt a kiállítást megtöltötték alkotásaikkal. A kiállításon Balogh László festményei és grafikái, Gallatz Rita batik képei, valamint Bárdos Yvette fotói tekinthetők meg. A komplex, több tárlatot is magában foglaló kiállítás különlegessége a „wayang" – tradicionális indonéz árnyjáték – figuráit bemutató kiállítás. A tárlatot Indonéziáról szóló filmek egészítik ki. A képekről ránk tekintő, csodálkozó szemű, őszinte arcok, a tradicionális formák, motívumok, vallási rítusok, a trópusi napfény éles kontrasztjának fény-árnyék játékai mély nyomot hagynak a szemlélőben. „… képeimmel szeretném elhozni e csodálatos ország darabkáját az itthoniaknak, hátha ők is megéreznek valamit abból a varázsból, amelyben részem lehetett."- vallja maga a fotós.

2008. január 23 – február 29. Balogh László kiállítása

2008. március 1 – május 13. Picasso és Picasso homage
Szegeden látható Pablo Picasso életművének egyik legjelentősebb alkotása, a Muskétás karddal című festmény, valamint egy bikaviadal-jeleneteket ábrázoló, nyolc részből álló kerámia-sorozat. A Ludwig-házaspár aacheni gyűjteményéből származó Picasso-művek teszik fel a koronát a „Picasso és a nemzetközi avantgárd" című kiállítási anyagára, amelyet március 1-től tekinthetnek meg az érdeklődők a Regionális Összművészeti Központban.

A kiállítás gerincét a Pablo Picasso 40 alkotásából álló sorozat adja, amelyet Honoré de Balzac Az ismeretlen remekmű című kisregényéhez készített rézkarc, akvatinta, litográfia, fa-, illetve linómetszet formájában.

Picasso alkotásai mellett a REÖK kiállításán látható lesz a Richard H. Mayer galerista tulajdonában lévő „Hommage a Picasso" gyűjtemény is. Az anyag létrejötte Dr. Wieland Schmied kezdeményezésének köszönhető: a német művészettörténész elképzelése az volt, hogy Picasso 90. születésnapjára összeállít egy páratlan kiállítást, amely a kor jeles alkotóinak tisztelgése az idős művész előtt. A felhívás lázba hozta a XX. század  ismert  és elismert festőit, grafikusait és  szobrászait, akik egy-egy alkotásukkal  hódoltak a mesterük előtt. Az alkotók névsora önmagáért beszél. Többek között Andy Warhol, a pop-art atyja, Joan Miro, a katalán festőóriás, valamint Roy Lichtenstein, Joseph  Beuys, Henry  Moore…

2008. március 6 – április 27. Szegedi Kortárs (Önálló kamarakiállítás)

2008. március 14 – május 7. Tingatinga festmények Tanzániából
Ismeretlenül, újító alkotóként indította el Edward Saidi Tingatinga (1932-72) az azóta nevessé vált tanzániai festészeti stílusát és alkotóközösségét az 1960-as évek végén.
A bemutatott képek az irányzat születésének eredeti helyszínéről érkeztek Magyarországra. 
Tanzánia, Dar-es-Salaam, Morogoro Store városrész
Ezen a helyen kezdett dolgozni Tingatinga és első csoportja, valamint itt áll ma a festőszövetség (Tingatinga Art Cooperative Society) központi épülete, ahol a festők többsége a közös alkotóműhelyben dolgozik.
A tingatinga festmények az önmagukban hordozott történetek kettősségeit ragadják meg: a természet erejét és törékenységét, a hétköznapi élet egyszerűségét és misztikáját, a tanzániai környezet energikus szépségét és ellentmondásosságát.
Az intenzív színhatást a kezdetektől alkalmazott kevert zománc festék több rétegben történő felhordásával, a vibráló színvilág egyértelmű és letisztult használatával idézik elő.
Megjelenik az alkotásokban a szavakkal nehezen megközelíthető, mégis kollektív jelentésű afrikai szimbólumvilág gazdagsága, sokfélesége. 
A kortárs tingatinga festők - a ma is élő első generációs ’nagy öregektől’ egészen a ’fiatal újítók’ csoportjáig - átemelik ezt a világot a tradicionális díszítőművészetből az aktuális jelenbe.

 

2008. május 17 –július 13. XII. Táblaképfestészeti biennálé 
Tizenkettedik alkalommal rendezi meg Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a Táblaképfestészeti Biennálét. Idén először a felújított Reök-palota csodálatos termei adnak méltó helyet az ország különböző városaiból érkezett alkotásoknak, melyeket Budapestről, Kecskemétről és Szegedről gyűjtöttek be.
A szegedi nyári fesztivál egyik legnagyobb múlttal rendelkező képzőművészeti rendezvényére idén közel négyszáz művet adtak be a kortárs magyar festészet jeles képviselői. A beérkezett alkotásokból a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által delegált szakértők – Aranyi Sándor, Bráda Tibor, Varga Amár László festőművészek, Nátyi Róbert művészettörténész és a Lektorátus részéről Prokai Gábor osztályvezető - válogatták ki azt a 150 alkotást, amelyeket idén a REÖK-ben láthatnak az érdeklődők. 
A szakmai kuratórium a legjobbnak ítélt munkákat díjakra jelölte, melyeket Csongrád megye gazdasági társaságai és a megyei, illetve a városi önkormányzat ajánlott fel.
A Xll. Táblaképfestészeti Biennálé május 18. és július 13. között látogatható a REÖK-ben, ahol a kiállítás anyagát tartalmazó reprezentatív katalógushoz is hozzájuthatnak az érdeklődők.

2008. május 17 – május 25. Szegedi Kortárs (Önálló kamarakiállítás)

2008. július 23 – szeptember 19.  KOGART - A Kovács Gábor Gyűjtemény - válogatás a magyar festészet remekeiből
A gyűjtemény szinte hiánytalanul reprezentálja a XIX. század romantikus, majd realista tájábrázolásától, a nagybányai iskola plein air festészetén keresztül, a XX. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődési ívet. A főművekhez szépen illeszkednek a kiegészítő alkotások, de nem hiányoznak az igazán ritka kincsek sem, mint például Bogdány Jakab, Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar képei.
Kovács Gábor másfél évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón reprezentáló gyűjteményt. Kollekciója a XVIII. század elejétől napjainkig terjedő korszak művészetét öleli fel, és jelenleg közel négyszáz alkotásból áll.
Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény is határozott karakterrel bír: híven tükrözi létrehozója gondolkodásmódját, érzés- és élményvilágát, művészeti érdeklődését. A gyűjtemény fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, természetelvű tájfestészet remekei képviselik, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások. A kollekció kivételes értékű gyöngyszemei id. Markó Károly és Vaszary János több alkotása, amelyek válogatott darabokon keresztül mutatják be e két festő teljes életművét. 
A gyűjtemény szinte hiánytalanul reprezentálja a XIX. század romantikus, majd realista tájábrázolásától, a nagybányai iskola plein air festészetén keresztül, a XX. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődési ívet. A főművekhez szépen illeszkednek a kiegészítő alkotások, de nem hiányoznak az igazán ritka kincsek sem, mint például Bogdány Jakab, Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar képei.
A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik, ebből láthat most válogatást a nagyközönség 2008. július 24 – szeptember 19. között Szegeden.

Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállítása
2008. szeptember 26. - november 30.
Két kiemelkedő kortárs festőművész alkotásai találkoznak a REÖK következő tárlatának alkalmából: a művészek, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós már húsz éve házasok, ám együtt még sosem állították ki képeiket Magyarországon. Műveik a legismertebb hazai írókat inspirálták alkotásra – az így született szövegek a festő-házaspár nemrég megjelent, közös albumában is helyet kaptak.
Általában saját készítésű fotóik ihletik meg őket, ha festenek, ám mire a fényképből festmény lesz, megesik, hogy átalakul a koncepció is. A REÖK következő kiállításának művészeit a kortárs magyar festészet legkiválóbb alkotói között tartják számon: Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet már húsz éve házasok. A képzőművészeknek Európa számos fővárosában volt már közös kiállításuk, Párizs, Róma és Bukarest után Szegedre érkezik a tárlat. „Nagyon boldogok vagyunk, hogy Magyarországon is megvalósulhat a közös tárlat – meséli Vojnich Erzsébet. – Az a nemrég megjelent művészeti album adja az apropót, amely kettőnk munkáságáról szól. A kiadótól jött az ötlet, hogy a bemutatót koronázzuk meg egy közös kiállítással, amihez a legnagyszerűbb helyszínnek a szegedi REÖK bizonyult."
Az említett kötet érdekessége, hogy a művészházaspár képei mellett a legnépszerűbb hazai írók szövegeit olvashatjuk benne, többek között Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Darvasi László, Závada Pál és Tóth Kriszta írásait. Az irodalmárok Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós barátai, akiket gyakran kérnek fel kiállításaik megnyitására – az albumban szereplő szövegek ezeken a megnyitókon hangzottak el, és természetesen akad olyan is, amely egy-egy festmény hatására született.
Ahogyan a művész házaspár, úgy a REÖK is összekapcsolja az össszművészetiség jegyében a képzőművészetet és irodalmat, így folytatódik az a hagyomány, amit a drámaíró versennyel indított el a kiállítóház. A Vojnich-Szűts-tárlat apropóján kéthetente azokkal a népszerű írókkal – Závada Pállal, Parti Nagy Lajossal, Tóth Krisztával és Szilágyi Ákossal – találkozhatnak a látogatók, akik a házaspár kötetének is alkotói. Az irodalmárok szubjektív tárlatvezetést is tartanak a képek között a résztvevők számára.

Rene-sansz kiállítás: különleges elektrografikák 2008. szeptember 27. - október 15.


A REÖK átriumában szeptember 27-én, szombaton 15 órakor nyílik Haász Ágnes és Sándor Edit tárlata, a Rene-sansz. A művésznők speciális technikát alkalmaznak alkotásaik – az elektrográfiák – létrehozásánál: a hagyományos eszközökön túl segítségül hívják elekronikus berendezések, például számítógép vagy akár fénymásoló segítségét is. A REÖK átriumában szeptember 27-én, szombaton 15 órakor nyílik Haász Ágnes és Sándor Edit tárlata, a Rene-sansz. A művésznők speciális technikát alkalmaznak alkotásaik – az elektrográfiák – létrehozásánál: a hagyományos eszközökön túl segítségül hívják elekronikus berendezések, például számítógép vagy akár fénymásoló segítségét is. A kiállítás során hatalmas, öt méter magas, nyolcvan centiméter széles, felfüggesztett vászonnyomatokon idézik a reneszánsz hangulatát. Sándor Edit művein a kor drapériáinak különleges megjelenítései alkotnak formákat, így például bebugyolált emberi testet, Haász Ágnes pedig Boticelli Angyali üdvözlet című festményét dolgozta fel az érdekes technikával. Ahogyan a tárlat címe, a Rene-sansz is mutatja, esélyt kívánnak adni a reneszánsz látásmódnak arra, hogy az a mai emberek életére vonatkoztatva is érvényes jelentést tudjon felmutatni. Sándor Edit elmondása szerint attól is izgalmas első közös kiállításuk, mert bár a téma egybevág, a hatás mégis kontrasztos lesz a két művész alkotásai között. A Rene-sansz tárlatra a belépés ingyenes.

XXVI. Sajtófotó Kiállítás
2008. november 6. - 2009. január 18.
Kurátor: Szalay Zoltán

Szőnyegkiállítás
2008. december 7. - 2009. január 30.

Glamour 
2008. december 13. - 2009.január 30.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV