Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kiállítások 2019

 

Tervezett kiállítások 2019

Balogh Csaba: Kompozit 2.0
2018. november 16. – 2019. január 20.

A kortárs, erdélyi származású képzőművész, Balogh Csaba alkotásai különleges atmoszférát teremtenek a szecessziós Reök-palotában. Az alkotó Kolozsváron végezte el a képzőművészeti egyetemet 1989-ben, majd a ’90-es évek elején Budapestre költözött. Absztrakt alkotásai izgalmas kritikai gondolatokat bontanak ki – legyen szó a fogyasztói társadalomról vagy az iparszerű képtermelésről, amely nehéz helyzetbe hozza a művészetet is. Kaszás Gábor művészettörténész szavaival élve „Balogh Csaba az az idealista, aki szerint a művészet nem pusztán ránk vetett kabát”.

Bäck Manci fotográfiái
2018. december 14. – Január 27.

„Hízelgően mindenkit levesz / A Bäck Manci fényűzése ez” – írta Juhász Gyula az 1910-es években a ragyogóan tehetséges szegedi fotográfusnőről, Bäck Manciról. Nemcsak a költőt varázsolta el az egyik első szegedi női fotográfus, hanem az egész Tisza-parti várost. Érzékeny szépségű portréiból, művészi aktjaiból és városi fotóiból egy olyan Szeged bontakozik ki előttünk, amelyet már sosem ismerhettünk meg.

Aknay János: Égi és földi geometria
Február 28. – Április 28.

Nagyszabású kiállítással tiszteleg a REÖK a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Aknay János előtt. 2019. február 28-tól, az alkotó 70. születésnapja alkalmából több mint kétszáz Aknay-művet láthatnak a szegedi Reök-palotában. Az átfogó, életmű jellegű tárlat az aktív mester mindegyik korszakából prezentál jelentős műveket. Kiemelkedő festői és grafikusi tevékenységének számos visszatérő motívumát fedezhetik fel a látogatók; ilyenek a ház, az angyal, bábu, kereszt, ablak, végül teljesen egyéni stílust a magyar és székely rovásírás motívumainak alkalmazásával teremtett.

100 kortársad képzőművészete - XL. Nyári Tárlat
Május 24. – Július 14.

A legjobb hazai kortárs képzőművészek alkotásait láthatja a nagyközönség a XL. Nyári Tárlaton a REÖK-ben. A biennálé-rendszerű kiállítás az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti seregszemléje. Mindenkori célja, hogy bemutassa a kortárs magyar törekvéseket, a hazai táblaképfestészetről, grafikáról és plasztikai áramlatokról átfogó és hiteles, stilárisan sokszínű képet nyújtson. A tárlaton megjelennek figuratív és nonfiguratív alkotások ugyanúgy, mint a lírai absztrakt vagy a fotó- és hiperrealista művek.

Bob Dylan kiállítás
Július 26. – Szeptember 22.

Bob Dylan egy ikon, Amerika egyik legnagyobb művésze, az első zenész, akinek munkásságát irodalmi Nobel-díjjal is elismerték – a díjnál már csak Dylan reakciója ért többet. A modern legenda, aki már több, mint fél évszázada inspirálja emberek millióit, fantasztikus kreativitással és tehetséggel megáldott több művészeti területen is: nem kivétel ez alól a képzőművészet sem. Komplex életművének egy új területét is megismerhetik a REÖK-ben. Aki Dylan-rajongó, nem hagyhatja ki a Magyarországon először látható kiállítást, aki pedig nem fedezte még fel magának a nagyszerűségét, itt az ideje!

Kiállítás az MKE kollekciójából
Augusztus 9. – Szeptember 22.

A REÖK és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közötti gyümölcsöző együttműködés eredményeként a legfiatalabb hazai művészgeneráció is be tud kapcsolódni a hazai kortárs vérkeringésbe, valamint az MKE friss értékei, a tehetséges hallgatók mellett az ott felhalmozódott tudás és műtárgy is rendkívül fontos. A korábbi években érkezett a REÖK-be az egyetem hallgatóinak diplomakiállítása, idén pedig az MKE igen gazdag gyűjteményéből láthatnak egy különleges válogatást a szecessziós palotában. (Az időpontvaltoztatas jogát a szervező fenntartja)

Dimenziók
Október 5. – November 17.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete 2017-ben rendezett Káosz és a rend című kiállítása folytatódik 2019-ben. A nagyszabású, több száz alkotás digitális printjét bemutató reprezentatív tárlat második felvonását szintén egy elvont, rendkívül inspiratív fogalom fémjelzi. Az előző, káosz és rend fogalompár akár a (művészi) alkotó folyamat leírására is szolgálhat: amikor a művész alkot/teremt, a káoszból rendet/kompozíciót hoz létre. Ugyanez igaz egy tárlat születésére is – az egymással nehezen megfejthető kölcsönhatásban lévő művekből kialakul végül az a befogadható, szerethető, átérezhető kiállítás, amely visszacsalja a látogatót. A Dimenziók szintén egy hasonló két szinten (ha úgy tetszik, dimenzióban) értelmezhető hívószó: az alkotók és a kurátor szempontjából is sokoldalú kihívást jelent.

TáncKépek
2019. december 6.- 2020. január 19.

Kortárs fotográfusok táncművészeti képeiből nyílik tárlat december 6-án a Reök-palotában. A TáncKépek című kiállításon a balettől a néptáncon át a kortárs tánc sokféle variációjáig jelennek meg alkotások. A tánc ábrázolása már ősidők óta foglalkoztatja a művészeket, hiszen egy tünékeny, illékony pillanatot kell megörökíteni az örökkévalóságnak. A REÖK és a MANK közös kiállításának képein összesen 45 fotós különböző érzelmei és hangulata mutatkozik meg a falakon, miközben a lépéseket és a mozdulatok energiáját ragadják meg a lehető legpontosabban. A több mint 70 képből álló tárlat egészen január 19-ig lesz látható. 

 

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV