Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Dante univerzuma - kiállítás a Dante 700 emlékév keretében

 

A Dante 700 emlékévhez kapcsolódva nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában. A Dante univerzuma című tárlat 50 kortárs magyar képzőművész alkotásával állít emléket a költőóriásnak. A műveket az érdeklődők meghosszabbított nyitavtartással március 27-ig láthatják majd a REÖK első emeleti kiállítóterében.

700 éve, szeptember 14-én hunyt el az Isteni színjáték szerzője, Dante Alighieri. Életének 56 évében számos költeményt, politikai-filozófiai traktátust vetett papírra. Egymaga honosította meg a művészi anyanyelvű írásbeliséget, létrehozta az addig nem létezett irodalmi nyelvet előbb közvetlen hazájában, Toszkánában, melynek nyomán egész Itáliát és Európát bejárta az eszme.

A tudós költő főműve, a három részes Isteni Színjáték a lélek megtisztulásának útja az eltévelyedett életből Poklon, Purgatóriumon és Paradicsomon keresztül az üdvözülésig. Egyszerre keresztény és humanista remekmű, spirituális, politikai, filozófiai és morális allegória, amely a mai napig friss, gazdag ihletforrást jelent az utókor művészei számára. 

A világhírű költő halálának 700. évfordulóján  nemzetközi tudományos találkozókon túl zene- és képzőművészeti programokkal emlékeznek a költőóriás örökségére. A Magyar Dantisztikai Társaság vezetésével megvalósuló nagyszabású rendezvénysorozat keretében, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Tiszatáj Alapítvány közreműködésével  50 kortárs magyar képzőművészt kértek fel, hogy az emlékév alkalmából egy-egy alkotással járuljanak hozzá egy ünnepi kiállításhoz. 

Az így megszületett Dante univerzuma című, stilárisan igen sokszínű  tárlatot az érdeklődők láthatták már a szentendrei MANK Galériában és Dunaszerdahelyen. Ezúttal szellemi szülőhelyére tér vissza, hiszen Szeged városa a Dante 700 emlékév hazai eseményeinek egyik kiemelt helyszíne. A tárlat kurátora Sárkány Győző grafikus, Érdemes Művész, a MAOE alelnöke, és Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, azt SZTE BBMK dékánja, a REÖK vezető kurátora.


A pénteki megnyitón ünnepélyes keretek között bemutatták a kiállítás katalógusát is. A szegedi érdeklődők március 27-ig látogathatják majd a REÖK-ben a tárlatot, mely ezután tovább utazik Rómába.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV