XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kültéri kiállítás nyílt és dokumentumfilm készült a Szegedi Szabadtéri tiszteletére

 

Mintegy negyven plakátból álló tárlat mutatja be az idén 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok történetét. A Klauzál téren található kiállításon a kezdetektől egészen a 2000-es évekig láthatók transzparensek, augusztus 12-től 29-ig.

1931. június 13-án, a Magyar Passióval indult el az ország legnagyobb szabadtéri színháza, mely az elmúlt évtizedekben Közép-Európa legmeghatározóbb színházi fesztiváljává vált. Dóm téri játszóhelye nemcsak a fesztivál, de a város számára is ikonikus, a székesegyház tornyairól talán nincs olyan színházrajongó, aki ne a Szabadtérire asszociálna. A Játékok egyedülálló sikersorozatának első felvonása a második világháborúval ért véget. 1939 -től húsz éven át nem rendeztek előadásokat a Dóm téren, 1959-ben azonban – Vaszy Viktor, karmester szorgalmazására - újra felcsendültek a fanfárok az árkádsorral körbe ölelt templomtéren. A szabadtéri produkciók azóta is töretlenül minden évben a szegedi nyár fő attrakcióját jelentik.

Az évtizedek során számos világhírű produkció ősbemutatójának helyszínévé vált a Játékok, hatalmas színpadán a legnagyobb hazai sztárok és népszerű külföldi művészek is felléptek. Olyan nagysikerű produkciókat láthattak itt a nézők, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, a Miss Saigon, vagy az Elisabeth. Világhírű Broadway musicalek sorának is otthont adott: Magyarországon először a Dóm téren mutatták be például a Mamma Mia-t, a Titanicot, vagy az Apáca show-t. Műfaji sokszínűségével az európai színházi fesztiválok között is kiemelkedik: az opera, az operett, a musical, a próza és a szimfonikus zene rajongói megtalálhatják kedvenceiket.

A Klauzál téren található kiállítás az első, 1931-es transzparensektől a 2000-es évek reklám hirdetményeiig nem csak a Játékok egy-egy fontos eseményét mutatja be, de a tárlat az alkalmazott grafika történetének is figyelemre méltó gyűjteménye. A plakátokon számos érdekességet olvashatnak a látogatók a Szabadtéri mérföldköveiről, és megismerhetik szeretett fesztiváljuk teljes történetét a kezdetektől egészen napjainkig.

A Szabadtéri évfordulójára egy különleges, 70 perces dokumentumfilm is készült, melyben a látványos archív felvételek mellett a fesztivál történetének legmeghatározóbb alakjaival készült interjúkat is láthatja a közönség. A filmet a plakátokon elhelyezett QR- kód beolvasásával online bárki ingyenesen megtekintheti.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV