XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Konferenciát tartottak a vizuális kultúráért a REÖK-ben

 

„Nem középiskolás fokon” címmel tartottak konferenciát vizuális kultúrát oktató pedagógusok szombaton a Reök-palotában. A harmadik alkalommal megrendezett esemény fő célja a szakmai együttműködésen túl a jó gyakorlatok megosztása és a pedagógusok problémáinak közös megoldása volt.

Közép- és általános iskolai pedagógusok szakmai találkozójának adott helyet hétvégén a REÖK. Fiedler Judit, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium vizuális és környezetkultúra tanára elmondta: immár három éve egy olyan fórumot igyekeznek létrehozni, ahol a vizuális kultúrát tanító pedagógusok megoszthatják ötleteiket és kihívást jelentő problémáikat a tantárggyal kapcsolatban. Hozzátette: a tanárok helyzete nem egyszerű, hiszen a Nemzeti Alaptantervből a vizuális kultúra tantárgy egyre jobban kiszorul, sőt, több iskolatípusból már teljesen hiányzik is. Különösen középoktatási szinten gyakran előfordul, hogy nincs hozzárendelt tanterem és eszközkínálat a tanításhoz, ezért legtöbbször azokat a célkitűzéseket, amiket tőlük elvárnak, nem tudják megvalósítani.

"Az általános iskolák szakmai összefogása művészeti nevelés terén elengedhetetlen a jövő szempontjából. Az osztálytermi gyakorlatok megújítása mellett fontos hangsúlyozni, hogy a vizuális tantárgy átfogóan és sokoldalúan fejleszti a tanulók kompetenciáit." - tette hozzá Zanin-Kasza Ilona, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Művészeti Iskola tanára, aki ezévtől az általános iskolában tanító rajzpedagógusokat delegálta.

A Reök-palota először adott otthont a rendezvénynek, a kulturális intézmény ugyanis kiemelten fontosnak tartja a vizuális kultúrára való nevelést a közoktatástól kezdve a felsőoktatásig. Az eseményre Szolnokról, Kecelről és Makóról is érkeztek pedagógusok, akik nemcsak elméletben oszthatták meg egymással tudásukat, de kipróbált tananyagokat is cserélhettek- ezzel segítve kollégáik munkáját.

A konferencia előtt az SZTE Rajz- művészettörténet Tanszék két emeletén Csongrád megyei általános- és középiskolások vizuális órákon létrehozott alkotásaiból nyílt kiállítás, melynek célja, hogy rávilágítsanak arra, milyen nagy szükség van a vizuális fejlesztésre a mai „képközpontú” világban. A tárlaton olyan munkákat mutatnak be, amelyek tanórákon, tantermi körülmények között, vagy szakkörök keretein belül, esetleg művészeti iskolákban valósultak meg. Az alkotásokat március 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV