XIX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XIX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Übü, a király a REÖK Stúdiószínpadán

 

Mi történik, ha a hatalom egyetlen kicsinyes, kapzsi ember kezében összpontosul? Hogyan válhat valaki elnyomottságában is elnyomóvá? Alfred Jarry leghíresebb műve, az Übü, a király február 29-én debütál a REÖK Stúdiószínpadán, Herczeg T. Tamás rendezésében.

Újabb humorban gazdag abszurd drámát láthatnak a nézők a REÖK Stúdiószínpadon. Mrożek „Rendőrség- avagy a helyzet egyre hülyébb” című darabjának tavalyi hatalmas sikere után a közönség ezúttal az Übü, a király-t láthatja a játszóhelyen.

A diktátor hajlamú Übü Papa felesége biztatására megszerzi a trónt.  A gátlástalan hatalmi mámor megtestesült szimbólumaként, ostoba törvényeivel és önkényuralkodásával azonban gyorsan magára haragítja a népét. A darab ironikus humorával szembesíti nézőit a minden korban érvényes jelenséggel: társadalmunk - mióta világ a világ- elnyomókból és elnyomottakból áll.

A rendező, Herczeg T. Tamás már jól összeszokott szereplőgárdával dolgozik együtt. A hatalmaskodó, kapzsi Übü Papát Balog József alakítja, Sebők Mayát Übü Mamaként láthatjuk színpadon, Kosztolányi József pedig többek közt Főhugybári és Bunkoszláv bőrébe bújik. Új művészek is bemutatkoznak a darabban, így Farkas László Róbert a Cár, a Király és több más szerepben, a szegedi kulturális életben jól ismert Bodnár György pedig Hírnökként látható majd.

A rendkívül vicces, abszurd átiratot Bodolay Géza készítette, aki Jarry két drámáját, az „Übü királyt” és „A láncravert Übü-t” dolgozta össze. A darabban így Übü egyszerre tűnik fel a saját akaratát másokra erőltető „szabad” emberként és rabszolgaként is. Az előadás egyedi, meghökkentő jelmezeiért és a díszletekért ismét a JDS felel.

Az Übü, a király-t február 29-én szombaton, 19:30-kor mutatják be a REÖK Stúdiószínpadán, majd ezen kívül még 5 estén biztosan láthatja a közönség. A jegyek már kaphatók a Reök-palotában található jegyirodában, vagy online ezen a linken.

Az átirat Jékely Zoltán magyar nyelvű fordítása alapján készült.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka szeged EMMI magyarturizmus MMA lor
Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV