Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Nemzetközi Hárfaversenyt rendeznek a REÖK-ben

 

A 2007-ben született, három évente megrendezésre kerülő Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny mára elismert kulturális eseménnyé vált, nemcsak nemzetközi szakmai körben, hanem a szélesebb zenekedvelő szegedi közönség számára is.

A verseny ötletgazdája, Gorbunova Natália a szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze és a Király-König Péter Zeneiskola hárfatanára. Néhány barátja - Szabó Norbert fuvolaművész, dr. Füzesi Helga és dr. Olasz Tibor - támogatásával útnak indította a versenyt azzal a céllal, hogy olyan lehetőséget teremtsen tehetséges fiatalok számára, ahol egy nemzetközi zsűri előtt megmutathatják tudásukat, és professzionális pályafutásukat elindító, meghatározó élményeket szerezhetnek. 2007 óta 40 különböző országból több mint 270 fiatal hárfás fordult meg Szegeden. Az idei verseny (november 27 - december 1.), melynek a Reök-palota ad otthont, immár az ötödik, jubileumi alkalom lesz, ahol 25 ország mintegy hatvan versenyzője mérheti össze tudását három (25, 19 és 14 éven aluli) korcsoportban. A művészeti vezetőséget Natália lánya, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész vette át.


A hárfaverseny fővédnökségét Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora vállalta el, emellett védnökeink még Jakez Francois, a Camac francia hárfagyártó cég vezérigazgatója, Tóth Péter Erkel díjas zeneszerző, a Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese, Kerek Ferenc, Liszt-díjas zongoraművész, illetve Bősze Ádám zenei antikvárius, a Bartók Rádió műsorvezetője.

 A zsűritagok között nemzetközileg elismert szólisták, kamarazenészek, zenekari muzsikusok és pedagógusok egyaránt szerepelnek. A külföldi hárfaművészek mellett – Chantal Mathieu (Svájc/Franciaország), Geneviève Létang (Franciaország), Diana Grubišić Ćiković (Horvátország), Isabel Moreton (Németország) – a magyar zenei élet jeles képviselői – Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Sipkay Deborah, a Nemzeti Filharmónikus Zenekar szóló hárfása, Varga István csellóművész, a Zeneakadémia gordonka tanára, valamint Felletár Melinda hárfaművész és Pavlovits Dávid gitárművész, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanárai – teszik teljessé a zsűrit. A zsűriben a fiatalabb korosztály képviselői is helyet kaptak: Zuzanna Elster, lengyel hárfaművész, a Varsói Zeneművészeti Egyetem hárfaprofesszora, a Sinfonia Varsovia szóló hárfása, valamint a magyar származású, Kanadában született Katrina Szederkényi, aki 2013-ban megnyerte a Szegedi Hárfaverseny legnagyobb korcsoportjának első díját.

A hárfaverseny nem jöhetett volna létre a Camac Harps francia hárfagyártó cég támogatása nélkül. A szervezők külön köszönetet mondanak a Reök-palotának, Szeged Önkormányzatának, a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesületének és Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatnak, illetve minden további támogatónak, akik hozzájárulnak a verseny megvalósításához, lebonyolításához.

Az ünnepélyes megnyitó november 26-án 18:30-kor lesz a zsűrielnök, Chantal Mathieu hárfaművész közreműködésével. A versenyeredményekről december 1-jén 18:30-kor, a záróceremónián adnak hírt. A verseny nyilvános, az érdeklődőket szeretettel várják a közönség soraiba.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV