XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Újabb országos toplistára került fel a REÖK

 

Nagy sikereket ért el szakmai közegben a REÖK tavaly nyári, különleges kiállítása. A Virgilius Moldovan monumentális szobraiból rendezett Looking for Identity című tárlat a kulter.hu és mutargy.com 2018-as kiállításokat szemléző listáján is előkelő helyet ért el.

A Virgilius Moldovan óriási szobraiból álló Looking for identity című kiállítást, amit 2018. július 12-től augusztus 31-ig járhattak be a REÖK-be látogatók, a legfinomabban úgy lehetne jellemezni, hogy „szokatlan” – a tárlat a kritikusok figyelmét is magára vonta. A Bécsben élő kortárs román szobrászművész egyedi, szilikont használó technikájának, valamint a művész nagyszerű szakmai tudásának köszönhetően az alkotásai meghökkentően életszerűek, tökéletlenségükkel emberiek.

A mutargy.com listáján kiemelték, hogy „a Looking for identity alkotásai különösen jól tudtak érvényesülni a szellős elrendezésnek köszönhetően”. Felhívták a figyelmet Moldovan különleges technikájára is: „a szilikonszobrok halvány bőrén még az átütő erek is látszódtak: ez a szokatlan nyerseség egyszerre volt meghökkentő és megkapó a néző számára.”

A számos művészeti ágra, így a képzőművészetre is nagy figyelmet fordító kulter.hu a 2018-as év 10 legemlékezetesebb időszaki tárlata közé sorolta Moldovan REÖK-ben rendezett kiállítását. „A Looking for identityt a gondos válogatáson túl az tette izgalmassá, hogy a többnyire meztelen testeket sokszoros nagyításban reprezentáló művek kontrasztba kerültek a szecessziós épülettér adta sajátságokkal” – emelte ki a szerző, Áfra János a kurátor, Dr. Nátyi Róbert munkáját is. A tárlatról írt reflexió egyben megfogalmazza azt a különös érzést, mely a megdöbbentően, mondhatni könyörtelenül életszerű szobrok között fogja el az embert: „Moldovan teremtett testein keresztül az egyediségben rejlő könyörtelen erőt mutatja meg, amely, úgy tűnik, még a legelesettebb testekből is képes felszínre törni.”

A kétszeres szakmai kiemelés „tulajdonképpen egy ajándék”, fogalmazta meg a REÖK igazgatója, Herczeg Tamás. „Megerősít bennünket abban, hogy az elmúlt bő egy évtized munkája és kísérletei oda vezettek, hogy egy országosan elfogadott és fontos hellyé vált a REÖK”.

A palotában jelenleg is egy nagyszabású, életmű jellegű kiállításra készülnek: február 28-án fog megnyílni Aknay János Égi és földi geometria című tárlata. A kétszintes kiállítás több mint 200 alkotást foglal magába, melyek végigvezetik a látogatót a Kossuth-díjas művész valamennyi korszakán.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV