Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Szombaton nyílik a Káosz és Rend kiállítás

 

Október 7-én, szombaton 14 órakor nyílik legújabb kiállításunk, mely egy különleges installáció segítségével összesen 600 kortárs, magyar művet mutat be a palota két emeletén.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete 2017-ben immár ötödik alkalommal rendez „szalon jellegű” tematikus kiállítást tagjai számára. A káosz és a rend egy olyan fogalompár mely akár a (művészi) alkotó folyamat leírására is szolgálhat. Amikor a művész alkot/teremt a káoszból rendet/kompozíciót hoz létre.

A kiállításra több mint hatszáz alkotó jelentkezett. Az eredeti művek helyett azonos méretű, digitális printekkel találkozhatnak a látogatók, ahogy 2012-ben az első kiállítás alkalmával is, ahol a helyszín szintén speciális installációs rendszert és téralakítást kívánt. A Káosz és Rend kiállítás esetében az installálás módja maga is értelmezi a témát: a művek sokaságában rendet, rendszert hoz létre egy körbejárható téri struktúra segítségével. A kiállítások tematikájának ötletgazdája, a látványtervek, installációk, és a katalógusok tervezője Sárkány Győző grafikusművész. A megnyitón szakmai elismerések átadására is sor kerül. A kiállításhoz katalógus készült.

A korábbi évekkel összevetve megállapítható, hogy a Reök-palotában látható anyag műfaji megoszlás, technikai kivitelezés, kifejezőeszközök, stílusjegyek tekintetében nem mutat jelentős változást, a festészet, szobrászat, grafika, alkalmazott grafika, textil, kerámia, üveg, fotóművészet és belsőépítészet kategóriáiban készült munkákat most is a nyelvi pluralizmus jellemzi. A festészet területén domináns hagyományos szemléletű kompozíciók mellett felfedezhetünk különféle kísérletező, vegyes technikával, újszerű anyaghasználattal megoldott kollázsokat, plasztikákat, számos fotóművészeti alkotást és számítógépes grafikát.

A MAOE által 2012-ben megkezdett tematikus kiállítás-sorozat első projektje egy válságos időszakban adott pozitív választ a szervezet létjogosultságának kérdésére. Az azóta eltelt időszakban a reprezentatív kiállítások mellett számos speciális tagozati és egyéb bemutatók valósultak meg itthon és a határokon túl. A mostani kiállítás segítségünkre lehet, hogy áttekintő képet kapjunk a hazai művészi rendkísérletek káoszában.

 

Megnyitó és díjátadó : 2017. október 7., szombat 14 óra

Helyszín: REÖK – Regionális Összművészeti Központ, 6720 Szeged, Magyar Ede tér 2.

A kiállítást megnyitja: Dr. Baán László – a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója

A kiállítást köszönti: Nátyi Róbert – művészettörténész a REÖK – Regionális Összművészeti Központ művészeti tanácsadója

Kurátorok: D. Udvary Ildikó – művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója 

Sárkány Győző – Érdemes művész, grafikus, a HUNGART elnöke, a MAOE alelnöke 

A kiállítás megtekinthető: 2017. október 7 –től november 19-ig.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV