XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Így szerettek ők a REÖK-ben

 

Nyáry Krisztián népszerű kötetei alapján, az SZTE hallgatóinak segítségével, ismert színészek tolmácsolásában születnek felolvasószínházi estek a Reök-palotában. Az első rész Szabó Lőrinc szerelmi életét mutatja be. A teltházas előadásra másfél hete nem lehet belépőt váltani, sőt a főpróbát is eladták. A következő darab november 22-én lesz. 

A szerdán induló “öREÖK szerelmek - Így szerettek ők” felolvasószínházi projekt a legismertebb magyar írók és költők szerelmi életét mutatja be Nyáry Krisztián népszerű történetei alapján. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki elmondta: kiemelt szerep jut a megvalósításban a szegedi egyetemistáknak.

Szabadművelődési kurzus keretében, a Nyáry Krisztián által megjelölt forrásokat, illetve a Réczei mint kurzusvezető által összeállított irodalmi jegyzéket követve felkutatják az adott szerelmi történet dokumentumait, majd az így összegyűjtött levelek, beszámolók, híradások, visszaemlékezések és naplórészletek alapján állítják össze az estek szövegkönyvét.

A mai sajtótájékoztatón Prof. Dr. Szajbély Mihály, a Bölcsészettudományi Kar dékánja hangsúlyozta: bízik abban, hogy közelebb hozható az egyetemistákhoz a sorozat és a Reök-palota atmoszférája segítségével a színházművészet, és így egyre többen járnak majd közülük színházba. Nyáry Krisztián is azt emelte ki, hogy nem lesz hiábavaló a projekt akkor, ha meghozza a nézők kedvét a színházhoz és az irodalomhoz, hiszen a magánéleti történetek fontos hatása az is, hogy kedvet csinálnak az írók, költők személyes élete által ihletett művekhez.

Az Így szerettek ők sorozat első része Szabó Lőrincről, feleségéről, Mikes Kláráról és szeretőjéről, Korzáti Erzsébetről szól. A költő szerepét nem más, mint Nyáry Krisztián vállalta magára, a feleség az Örkény Színház művésze, Kerekes Viktória, a szerető a Terápia sorozatból is ismert Kurta Niké lesz. Jegyet már nemhogy az előadásra, de az azt megelőző főpróbára sem lehet vásárolni, teltház fogadja majd a művészeket.

A következő rész november 22-én lesz, és József Attila, Kozmutza Flóra és Illyés Gyula szerelmi háromszögét mutatja be. A programot az Őszi Kulturális Fesztivál keretében és az NKA támogatásával láthatják a nézők.

“Számos olyan eleme van ennek a projektnek, ami közel áll a szívünkhöz, de talán az együttműködés a Szegedi Tudományegyetemmel a legfontosabb - emelte ki Herczeg Tamás igazgató. - Szerettük volna aktív közreműködésre buzdítani a hallgatókat, ezzel megerősítve jelenlétüket a kortárs művészetben. Hamarosan, ezt a szándékot erősítendő, egy újabb, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel kötött, egyedi és izgalmas kooperációról is be tudnak számolni.”

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV