XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Mucha- és Dalí-kiállítás is várja a látogatókat a 10 éves REÖK-ben

 

A szecesszió és a szürrealizmus világhírű mestereinek alkotásait is láthatják idén a kiállítóház látogatói, akik a jubileumi évre tekintettel különleges kedvezményben is részesülnek. A Mucha- és Dalí-műveken kívül egyéb izgalmas képzőművészeti események is várhatók. Szimbolikus összegre csökkentették a kiállításokra szóló belépők árát, melyekkel kedvezmények vehetők igénybe.

2007-ben nyitotta meg kapuit Szeged legszebb szecessziós palotájában a REÖK, vagyis a Regionális Összművészeti Központ. Idén ünnepli tehát 10 éves jubileumát a kiállítóház, mely indulásától fogva a kortárs képzőművészeknek kíván terepet nyújtani, emellett pedig világhírű mesterek alkotásait mutatja be. Az elmúlt tíz évben emellett más művészeti ágakban is azok legjelesebb képviselői színesítették a REÖK programkínálatát.

Összesen 155 tárlatot, a hazai és nemzetközi kortárs alkotások mellett világhírű mesterek kiállítását is megnézhették a látogatók 2007 óta. Nátyi Róbert, a REÖK művészeti főtanácsadója igyekezett vázolni az imponáló listát, melyről valóban nehéz röviden kiemelni a legjobbakat. Goya, Picasso, Warhol, Toulouse-Lautrec, Rembrandt, Chagal, Hundertwasser és Miró műveit is bemutatták a nagyközönségnek, de látható volt a kiállítótermekben számos neves haza képzőművészeti gyűjtemény darabja, köztük Csontváry, Munkácsy vagy Gulácsy alkotásai, és biztosítottak kiállítóteret olyan mestereknek mint Vinkler László, Aba-Novák Vilmos, Csáki Róbert, Vojnich Erzsébet és rengeteg jelentős szegedi művész. Fontos eredmény a REÖK életében, hogy megnyitása óta itt kapnak helyet Szeged kiemelt seregszemléi, a Nyári Tárlat és a Táblaképfestészeti Biennálé.

A jubileumi évre tekintettel idén ismét nagynevű, világhírű mesterek kiállításaira készülnek a palotában. Herczeg Tamás igazgató elmondta: nagy öröm, hogy végre egy nemzetközi ismertségű szecessziós művész alkotásait köszönthetjük ebben a méltó környezetben, a Reök-palotában. Alphonse Mucha szemetgyönyörködtető plakátjai, grafikái érkeznek március végén Szegedre Prágából és a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből. A tárlat segítségével a szecesszió legfontosabb alkotójának lebilincselő életművébe pillanthatunk bele.

Szintén Prágából érkeznek július végén Salvador Dalí-művei. Sokszorosított grafikai munkáiból, litográfiáiból, rézkarcaiból, kisplasztikáiból nyújt ízelítőt a válogatás, mely bemutatja a világ máig egyik legnépszerűbb, rebellis képzőművészének legjellemzőbb, szürrealista korszakát.

A szecesszióval kiemelten foglalkozik idén a REÖK, több kiállítás is körüljárja a korstílust. Természetesen idén sem maradhat el a már megszokott, immár 39. Nyári Tárlat. Ázbej Kristóf képzőművész izgalmas, hatalmas méretű kollázs installációt hoz a REÖK-be, diplomamunkáikkal pedig bemutatkoznak a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatói is. Harangozó Gyula, a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri művészeti igazgatója megerősítette: továbbra is folytatódik az az intenzív független színházi tevékenység, melyet szintén nagyon szeretnek a nézők, és mely részére nemrég stúdiószínpadot is avattak a palotában. A kerek évforduló kapcsán REÖK-konferencia megszervezését és egy színes, képekkel dúsított kiadvány megjelentetését is tervezi az igazgatóság.

Különleges kedvezménnyel is készül a palota a látogatók számára. A kiállítások árát egységesen szimbolikus 500 Ft-ra csökkentették. Ráadásul, aki megváltja jegyét bármely tárlatra, az egyúttal egy ezzel egyenértékű kupont is kap, amit egy következő látogatáskor kiállításmegtekintésre, a jegyirodán árusított ajándéktárgyakra, könyvekre, művészeti alkotásokra, sőt akár Szabadtéri-belépőre is beválthat.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV