Tavaszi színházi pezsgés a REÖK-ben PDF Nyomtatás E-mail

Pepe_6

Május 7-én az országos népszerűségnek örvendő Scherer Pétert láthatjuk, aki katartikus egyszemélyes előadását, a Klamm háborúját mutatja be Szegeden.

 

 

Áprilisban Hobo, májusban Scherer Péter tér vissza a REÖK-be egyszemélyes előadásokkal.

Hobo már bizonyította őszi Viszockij-estjén, hogy nem csak saját szerzeményeinek előadásával tud felejthetetlen élményt nyújtani a közönségnek: mások megzenésített költeményeit is hitelesen és szórakoztatóan prezentálja. Április 23-án előadás sorozatának újabb részével tér vissza a REÖK-be. A „Hármas oltár” című estjének keretében József Attila, Viszockij és a rock-legenda Jim Morrison műveit adja elő saját értelmezésében.

Május 7-én a szintén országos népszerűségnek örvendő Scherer Pétert láthatjuk, aki katartikus egyszemélyes előadását, a Klamm háborúját mutatja be Szegeden. A produkció egy frusztrált irodalomtanár és az ellene teljes bojkottot hirdető osztály harcát viszi színre. A tanulók Klammot tartják felelősnek az öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért. A tanár megpróbál a normális iskolai keretek között tovább tanítani, ám ez már nem lehetséges.

„A darab olyan konfliktusokat sűrít magába, melyekkel szinte minden iskola és osztály küzd” – mondja Scherer Péter. – Klamm egy szörnyeteg: kiderül róla, hogy feljegyzéseket gyűjt diákjairól és kollégáiról. Annyira küzd és szenved a tehetetlenségtől, hogy ebben őrlődik fel, és megy tönkre idegileg.” Az előadásnak a mostanában hazánkban is elterjedt, kegyetlen tanár-diák konfliktusok adnak sajnálatos aktualitást.

Jegyeket érdemes mindkét előadásra elővételben vásárolni: ebben az esetben 1500 Ft-os áron kaphatók, az előadás napján pedig 2000 Ft-ért.

Czutor és Lennon

Egy estére Lennon-dallamok törik meg a REÖK kiállítótereinek csendjét, melybe a legendás beatzenész alkotásai és személyes tárgyai burkolóztak eddig. Czutor CzutorZoltnZoltán zenésztársaival kiegészülve ad elő Lennon-számokat a grafikák közt, majd szubjektív tárlatvezetést is tart. „Lennon zenéjének szeretetében nőttem fel, a szüleim napestig a Beatles-t hallgatták. Lennon hatását ma is érezni a dalaimban. Mindazokat az alapvető értékeket képviselte, amelyek számomra is fontosak. Az egyik utolsó példakép, aki komoly ideológiai változást tudott hozni a világban.” A zenész húgával, Czutor Anettel és a Belmondo dobosával, Reggel Ferenccel elsősorban Beatles és Lennon-dalokat ad elő a REÖK-ben, illetve olyan szerzeményeket, melyek nem a pacifista polihisztorhoz köthetők, ám nagy kedvenceiként emlegette őket. Zene, képzőművészet, filozófia, korstílus - így lesz kerek a Lennon-életmű.

 

 

 
     
 
     

NOL.HU Népszabadság Rádió88 marie claire MTVA Radio7 VTV Szeged Városkép Szeged Telekom Nyugati Jelen Viva la Musical! Misical Info