XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Intervallum - A REÖK legújabb kiállítása

 

Kalmár János Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásait nézhetik meg a REÖK látogatói november 24-től. Az ötvenhat filozofikus alkotás az emberi lélek állapotait, folymatait tematizálja.

Az emberi figura soha, egy pillanatra sem tűnt el teljesen a kortárs szobrászatból, alkalmazásának miértje és mikéntje azonban a 21. századra alaposan megváltozott. Ha felütünk egy kortárs plasztikával foglalkozó kézikönyvet, az első fejezet témája biztosan az emberi alak reprezentációja. De a fogalom, ami alá a jelenséget nagy valószínűséggel besorolva találjuk: a TEST. Kalmár János szobrászatának személyes indíttatású antropomorfizmusa azonban mindennek antitézise: plasztikái egyetlen dolgot tematizálnak, és az az emberi LÉLEK.

Művei hangvételét az emberi magány folyamatos újrafogalmazása, a világba vetett szellem törékenysége határozza meg. Mindez következik filozófiájából is: a szobrot élete lelki okainak megismerése, megértése, spirituális folyamatok eredményének tekinti, a lelki helyzetek fizikai formában létrejövő közvetítőjének, arra utalva, ami valójában láthatatlan. Számára a szobrászat ön- és világértelmezés, amely így válik egyben emberértelmezéssé is. Munkáinak szellemisége az általa személyesen is megélt nyugati és a keleti hatások ötvöződését mutatja, azok közös gyökerére, a lélek prioritására építve.

Bővebben a művészről: http://janoskalmar.com/

Az 56 plasztikát, illetve installációt bemutató kiállítás egy következetesen bejárt út köztes állapotát mutatja be a jelen munkáiból visszatekintve a múltbeli művekre.

A tárlat része a megnyitón elhangzó különleges hangművészeti installáció is, amely egy konkrét plasztika, az 'Emelkedés' térbeli kiterjedését fordítja át – digitalizálva azt - hallható élménnyé, zenei struktúrát komponálva abból.
Baráth Bálint nemzetközi hírű kísérleti zeneszerző és zongoraművész társszerzőségével létrejövő sound art műhöz a kiállítás megnyitójának alkalmából egy különleges, interaktív koncert is kapcsolódik majd.
A zeneszerző maga és Dóra Attila klarinétművész, az improvizatív jazz és kortárs zene jól ismert alakja a hanginstalláció alapját képező szobor segítségével a közönséget is bevonja majd a kompozíciós folyamatba, egyetlen párbeszéddé alakítva a szobor, a zeneszerző, a hangszeres zenész és a nézők együttlétét.

Megnyitó: 2017. november 24. péntek 17:30
Helyszín: belső udvar

Köszöntőt mond: Herczeg Tamás, a REÖK - Regionális Összművészeti Központ igazgatója

A kiállítást megnyitja: Virág Ágnes művészettörténész

Kurátor: Kertész László művészettörténész

19 órakor Baráth Bálint és Dóra Attila egy újabb, önálló koncertet is adnak "Random Spectral Walks" címmel a belső udvarban

"A hangszínek egymást átszövő dimenzióinak felderítésénél számos lehetőség adódik szokatlan frázisok, véletlenszerű zenei folyamatok és önmagukat építő textúrák létrehozására. A gomolygó spektrális összetevők egymásra helyezésével a hangszín formaképző ereje felhasználható arra, hogy látszólag össze nem kapcsolható zenei matériákat, érzéseket, gondolatokat lehessen egy magasabb szinten összekötni. A folyamat közben megtett lépések sorozata a "Random spectral walks" koncertek sajátossága. Az egyes akciók során megjelenő metaforma egyszeri és megismételhetetlen. Ezekben az illékony zenei sétákban az idő folyásának megállíthatatlanságát kívánjuk bemutatni és együtt keresni az új megoldásokat a régi problémákra."

A megnyitóra és a koncertekre a belépés díjtalan!

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV