Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Kit lehet szeretni Ady után?

 

Ismét érzelemgazdag történet várja a nézőket a REÖK felolvasószínházi sorozatának legújabb előadásán. Csinszka és Márffy Ödön kapcsolatáról szól a keddi Festői szerelmek. Zayzon Zsolt a festő, Kiss Diána Magdolna a múzsa szerepébe bújik.

Csinszkáról, irodalmi élményeink miatt, leginkább Ady Endre feleségeként emlékezünk meg. Ady halála után azonban még egy nagy művész-szerelem volt az asszony életében, ami legalább olyan izgalmas és érzelmekkel teli, mint a költőóriással való kapcsolata.

Márffy Ödön festő és Boncza Berta viszonyáról szól a REÖK Festői szerelmek sorozatának második része. Az Így szerettek ők sorozat folytatásaként ismét Nyáry Krisztián népszerű könyveit vette alapul Réczei Tamás rendező, csak most irodalmi alakok helyett a legnagyobb magyar képzőművészek életéről hallhatnak az érdeklődők.

Márffy Ödön akkor ismerte meg Csinszkát, amikor a nő még Ady felesége volt. A költő halála után gyorsan bontakozott ki kapcsolatuk. Csinszka zaklatott lelke jóideig megpihenhetett Márffy féltő, gondoskodó személyisége mellett. A múzsa azonban nem volt nyugodt természet, egy idő után Márffy mellett is szerelmi kalandokba bonyolódott - bár a férfiak elutasították közeledését.

Csinszka negyevenévesen hunyt el, agyvérzésben. Az akkori, sikertelen hódítása ellenére is vidámnak tűnő asszony úgy tett, mintha önfeledten mulatna; cigarettára gyújtott, pezsgőt ivott, kacagott. Azután egyszer csak abbahagyta a játékot, hirtelen az asztalra borult és mosolya megfagyott csendesen. Márffy Ödön tíz évig siratta halott múzsáját.

November 28-án, kedden 19 és 21 órakor lesz látható a felolvasószínházi darab kettejük kapcsolatáról, melyben a férfit a kecskeméti Katona József Színház színésze Zayzon Zsolt, a nőt pedig a számtalan színházi és filmes produkcióban játszó Kiss Diána Magdolna alakítja. Mindkettejüket láthatta már a közönség a Szegedi Szabadtérin, népszerű előadásokban közönségkedvenc karakterek bőrébe bújva. Zayzon legutóbb, az Így szerettek ők felolvasószínházi sorozatban is szerepet vállalt a REÖK-ben. Mellettük egyéb szerepekben Csernik Árpádot láthatjuk még.

Ahogyan a Festői szerelmek első epizódja előtt, úgy most is Nátyi Róbert művészettörténésztől hallhatunk felvezető előadást Márffy Ödön életéről és művészetéről. A 19 órás előadásra már nem lehet jegyet kapni, a 21 órásira viszont még akad szabad hely, a belépő 950 Ft-ba kerül.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV