Aktuális
program
Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Már csak pár napig látható a nagysikerű Mucha-kiállítás

 

Május 7-ig tekinthető meg a több mint hatvan ikonikus Alfons Mucha-alkotás a Reök-palotában. Vasárnap (ápr. 30.) Selmeczi Tibor humorista tart szubjektív tárlatvezetést, ráadásul titokzatos, a szecesszió mesterével kapcsolatban kevésbé ismert témakörben.

Megnyitójától kezdve kiemelt érdeklődés kíséri a szecesszió legnépszerűbb alkotójának, Alfons Muchának kiállítását a REÖK-ben. Eddig rengetegen voltak kíváncsiak a buja motívumokkal körülvett, ikonikus nőalakokra, melyek halhatatlanná tették a cseh képzőművészt. A kiállítóház elmúlt tíz évének egyik legsikeresebb tárlatát azonban már csak bő egy hétig, május 7-ig nézhetik meg a látogatók.

A gyönyörű szecessziós Reök-palotában külön kuriózum, hogy a korstílus legnagyobb mesterének műveiben gyönyörködhetünk. A közismert Virágok-sorozatának három darabja is megtalálható itt, a Szegfű, a Rózsa és az Írisz - ez utóbbi érdekessége, hogy Szeged csodapalotájának homlokzatán és lépcsőkorlátján ugyanezt a szecessziós motívumot fedezhetjük fel, így rímel egymásra képzőművészet és építészet.

Mucha hajladozó nőalakjai mellett azokról a plakátokról is híres, melyeket a népszerű francia színésznő, Sarah Bernhardt felkérésére készített el. Többek közt a Médea bemutatójára megálmodott terve is látható a REÖK-ben, ezen szintén szemügyre vehetjük a művész zsenialitását, aprólékos műgonddal megalkotott szimbólumrendszerét.

A kiállítás utolsó kísérőprogramjaként speciális tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. A szecesszió mesteréről kevesen tudják, hogy szabadkőműves mozgalmakban is részt vett. Először Párizsban, majd hazatérve, Csehszlováki létrejöttekor is részt vett a mozgalomban, sőt alapítója volt az első cseh nyelven dolgozó páholynak. Vezetői tevékenysége mellett számos műalkotást tervezett a páholyok részére, így például díszpoharakat, jelvényeket, felvételi oklevelek dekorációját.

Selmeczi Tibor humorista, újságíró e témakör mentén tart szubjektív tárlatvezetést a palotában április 30-án, vasárnap 18 órától. A szigorúan szubjektív tárlatvezetésre csupán az 500 Ft-os tárlatjegyet kell megvásárolni, mely a 10. jubileumát ünneplő REÖK születésnapi kedvezményeként később levásárolható másik kiállításra, programra, ajándéktárgyra vagy akár Szabadtéri-jegyre is.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV