XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Képzőművészetis hallgatók a REÖK-ben

 

A Szabadtéri és a REÖK működésével, díszletgyártási munkálatokkal ismerkedhettek első alkalommal a fesztivál és a Képzőművészeti Egyetem több izgalmas projektre kiterjedő együttműködésének első lépéseként a patinás pesti egyetem diákjai.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem alapszakos, első évfolyamos hallgatóit látta vendégül nemrég a Szegedi Szabadtéri Játékok. A diákok ez alkalommal megismerkedtek a Dóm téri fesztivál és a Reök-palota működésével, hiszen a későbbiekben izgalmas és hasznos műhelymunkákba láthatnak bele a színpadi produkciók és a kiállítások kapcsán. Pár hónappal ezelőtt ugyanis hosszútávú együttműködést írt alá Herczeg Tamás igazgató és Dr. Csanádi Judit rektor, melynek értelmében több projekten is dolgozik a két intézmény.

„Jellemzően kortárs kiállításoknak adunk helyet, ehhez jól illeszkedik, hogy az egyetemmel történt megállapodás értelmében a legfiatalabb hazai művészgenerációt tudjuk bekapcsolni az intézmény vérkeringésébe - fogalmazott Herczeg Tamás. - Az első csoport ellátogatott a Szabadtéri díszleteit is gyártó céghez és a Dóm térre, majd a palotában mutattuk be nekik a működésünket.”

A tápéi díszletgyártó cégnél megismerhették azt az unikális gyártási folyamatot, amivel a csillagtetős színház speciális igényeinek megfelelően készülnek a monumentális produkciók díszletei. “Ez újdonság lehet számukra a kőszínházi működéshez képest, hiszen itt lábonálló, függesztés nélküli díszleteket kell használnunk, melyek védve vannak a napfénytől, széltől. A szintén egyedi mobilszínházi üzemünket Várkonyi Miklós műszaki vezető mutatta be nekik.”

A későbbiekben a festő- és szobrászhallgatók számára alkotószobát biztosít a palota, a grafikusok többek közt street art kiállítási lehetőséget kapnak, az intermédia és látványtervező szakosok pedig a REÖK színháztermét használhatják hasonló célokra. A Szegedi Szabadtéri produkcióinak díszlettervezési és kivitelezési munkálataiban is lesz alkalmuk részt venni. Ez utóbbi projekt már a 2017-es nyitóprodukció, a Tosca előkészületei kapcsán elindul.

A Képzőművészeti Egyetem igen gazdag magángyűjteményéből szecessziós tárlatot terveznek a szegedi szecessziós palotában, illetve a hallgatók diplomakiállításainak bemutatására is sor kerül majd. Elméleti munkára is lesz lehetőség: többek közt a kurátori képzésben részt vevőknek biztosít majd foglalkozásokat a REÖK, sőt konferenciák megszervezését is tervezik.

„Az, hogy a fiatal generációt helyzetbe hozzuk, a mi művészeti életünket is jó irányba befolyásolja. Ha szerénytelenül akarok fogalmazni, azt mondhatom: a Szabadtéri és a REÖK adottságaival Kánaán leszünk a Képzős hallgatóknak.”

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV