XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Aktuális
program

XX. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ

Jelentkezés

Közösségi
oldalaink
Facebook Instagram Youtube
Főoldal

Hu | En

Saudeken, színésznőkről, lepedőn (+18)

 

Filmes dívákról tart előadást jövő héten Jan Saudek kiállításának kísérőprogramjaként Kelecsényi László író és filmtörténész.

Jan Saudek fotóművészetének egyik kiemelt témája a testiség, a görög szépségeszmény ábrázolása. Ez a témakör nem áll távol a filmvilágtól sem. Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Claudia Cardinale és még sokan mások – a filmvászon számtalan nőt tett legendássá. Lehettek valódi tehetségű színésznők vagy egyszerű naivák, bűbájosak vagy éppen jéghidegek. Mivel tudhatták a szerepajánló rendezőket és a férfinézőket is meghódítani, és miben voltak mások, mint a mai női filmcsillagok? Mi kellett ahhoz, hogy valakiből díva legyen, és vajon kialakulhat-e ugyanilyen kultusz napjainkban?

Kelecsényi László Balázs Béla-díjas író és filmtörténész, aki többek között a mi dívánkról, Karády Katalinról is írt már könyvet, ezekre a kérdésekre is tudja a választ. A válaszokról filmrészletekkel is illusztrált előadásában mesél november 15-én, kedden 17:30-tól a REÖK látogatóinak. „Ezek a hölgyek felcsigázták a férfiak kíváncsiságát, féltékennyé tették a nőket és kivétel nélkül mindig botrányosan robbantak be a film világába” - mondja Kelecsényi. Ahogy Saudek meztelen modelljeit a fényképezőgép, úgy az ő figuráikat a filmtekercs tette felejthetetlenné. „Olykor sajnálatosan rövid karrierjükért a virtuális és vizuális halhatatlanságot kapták cserébe.”

A “Színésznők a lepedőn” c. előadásra a Saudek-kiállításra szóló kedvezményes, 600 forintos belépő lesz érvényes. Így az előadás mellett a világhírű cseh fotográfus izgalmas alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. A tárlat és a program is 18 éven felülieknek ajánlott.

Facebook Google+ Youtube Foursquare Twitter
 

Támogatók
04 delmagyar radio88 nka 2023 KIM logo colorszeged magyarturizmus MMA 

Médiatámogatók

  artkalauz  Mako TV